Voor werkgevers

Als werkgever heeft u te maken met de “mantelzorgers” binnen de organisatie

Gemiddeld één op de vier werknemers combineert werk met zorgtaken en vaak vinden zij het moeilijk om een goede balans te vinden tussen privé en werk. Als de zorg te zwaar wordt ligt overbelasting bij de medewerker op de loer en zal ook het ziekteverzuim toenemen. Ook vinden zij het vaak moeilijk om de mantelzorg bespreekbaar te maken en weten ze niet altijd waar ze met hun hulpvragen terecht kunnen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Bij een mantelzorgvriendelijke cultuur denk je aan aandacht, begrip en transparantie. Weet je of de medewerker zich veilig voelt om te delen of om te vragen? Ben je je voldoende bewust dat het iedereen kan overkomen en dat je er voor elkaar moet zijn?

Het is goed om mantelzorg bespreekbaar te maken binnen je bedrijf. Werknemers willen graag blijven werken en willen weten welke ondersteuning zij van hun werkgever kunnen verwachten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan parttime werken, flexibel werken, thuiswerken, verlofuren sparen voor mantelzorg of zorgverlof opnemen. Samen met de medewerker kunnen we kijken naar passende mogelijkheden om een goede balans te vinden tussen werk- en mantelzorgtaken.

Betere balans tussen werk en mantelzorg

Werkgevers hebben baat bij een mantelzorgvriendelijke organisatiestructuur. Uit onderzoek van HRM CZ & GfK blijkt dat het aantal mantelzorgers in een organisatie  vaak wordt onderschat.; doorgaans is het aantal mantelzorgers twee keer zo groot als men denkt.

Een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid resulteert in:

Stijging productiviteit en kwaliteit van werk
Minder verloop, dus minder wervings- en selectiekosten
Minder verzuim
Meer tevredenheid en loyaliteit
Meer bevlogenheid
Positief image (intern en extern) als betrokken werkgever

Wat kan ik voor uw organisatie betekenen?

Als Mantelzorgmakelaar bied ik individuele begeleiding aan de werkende mantelzorger: ik ga met ze in gesprek om de situatie in kaart te brengen en daar waar nodig bied ik ondersteuning aan bij hun zorgtaken. Wellicht kunnen er zaken thuis of op het werk anders geregeld worden zodat er een betere balans ontstaat tussen werk en privé. De kosten voor de Mantelzorgmakelaar worden veelal vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering van de werknemer. Wil je de mogelijkheden bespreken voor een mantelzorgspreekuur of over een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid, neem contact op voor een voorstel op maat.